# Multiplying and Dividing Units of Measure

We are going to be taught to multiply and divide items of measure.

We do the multiplication and division as we do for decimals.

Product of Items of Size:

We will multiply lengths by a quantity, just like the product of abnormal numbers.

1. Multiply 12 km 56 m by 7.

12 km 56 m = 12,056 km

So 12,056 × 7 = 84,392 km

2. 44 dams multiply 28 cm by 12

28cm = 0.28m

1 dam = 10 m

28 cm = 0.028 bent

Due to this fact, 44 jumps are 28 cm × 12 = 528,336

3. Multiply 7 km 346 m by 6

First we convert km and m to m, then we multiply.

 7 km 346 m = 7000m + 346m = 7346 meters Now we multiply by 6 = 7346 × 6 = 44076 meters

To transform 44076 m to km, we separate the final 3 digits from the precise and write it as m.

44076 m = 44 km 76 m

So 7 km 346 m x 6 = 44 km 76 m

4. Multiply 15 m 326 mm by 6

 Step I: 326 × 6 = 1956mm = 1000mm + 956mm = 1m 956mm Step II: Sort 956 beneath millimeters and transfer 1 to metre. 15 × 6 = 90 90+ one = 91 meters Step III: Sort 91 beneath the meter.

Due to this fact, 15 m 326 mm × 6 = 91 m 956 mm

Product of Mass Items:

1. Multiply 15 g 16 mg by 25

16 mg = (frac{16}{1000})g

15 g 16 mg = 15.016 g

Therefore, 15 g 16 mg × 25 = 375.4 g

2. 7 kg 4 hg 6 days Multiply 7 g by 15.

 Step I: Multiply the grams. 7 × 15 = 105 g 105 g = 5 g for 10 days Step II: Write 5 beneath gram and transfer 10 to dag. Step III: Multiply the decagrams. 6×15=90 90+ 10 = 100 days 100 days = 10 hg 0 days Step III: Write 0 beneath Dag and transfer 10 to hectograms. Step IV: Multiply the hectograms 4 × 15 = 60 60+ 10 = 70 hours 70 hg = 7 kg 0 hg Step V: Write 0 beneath the hectogram and transfer 7 to kilograms. Step VI: Multiply the kilogram. 7×15=105 kilos 105 + 7 = 112 kilos

Product of Capability Items:

We will multiply the capability measurement items l and ml by a quantity similar to abnormal numbers.

1. Multiply 9 dℓ 72 mℓ by 6

72 mℓ = (frac{72}{100}) dℓ = 0.72 dℓ

9 dℓ 72 mℓ = 9.72 dℓ

So 9.72 dℓ × 6 = 58.32 dℓ

2. Multiply 72 ℓ 250 mℓ by 6

 Answer: First, convert 72 l 250 ml to ml. 72 l 250 ml = 72 × 1000 ml + 250 ml = 72000ml + 250ml = 72250 ml 72250 × 6 = 433500 mi = 433 l 500 ml

So 72 l 250 ml × 6 = 433 l 500 ml

3. Multiply 7 l 9 cl 2 ml by 16

 Step I: Write the items so as. Step II: Since deciliter is lacking within the query, write 0 as an alternative. Step III: Multiply the milliliter 2 × 16 = 32 ml 3cl + 2ml Convey the three to centiliters and write 2 beneath the milliliter. Step IV: Multiply the centiliter. 9 × 16 = 144 cl + 3 = 147 cl = 14 dl + 7 cl Step V: Write 7 beneath centiliter and get 14 per deciliter Step VI: multiply deciliter 0 × 16 = 0 0 + 14 = 14 dl = 1 l 4 dl Step VII: Write 4 beneath deciliter and take 1 per liter. Step VIII: multiply by liters 7 × 16 = 112 l 112 + 1 = 113 l Step IX: Write 113 beneath the liter Due to this fact, 7 l 9 cl 2 ml × 16 = 113 l 4 dl 7 cl 2 ml = 113 l 472 ml

Division of Size Items:

We will divide lengths by a quantity similar to abnormal numbers are divided. If the measure is given as a mixture of two items similar to km and m or m and cm, we first convert the upper unit to the decrease unit after which divide.

Divide 1.2 km 560 m by 8.

 Let’s convert 2 km 560 m to m. 2 km 560 m = 2000m + 560m = 2560 meters Now divide 2560 by 8

So 2 km 560 m ÷ 8 = 320 m

Division of Mass Items:

one. Divide 16 kg 542 g by 6

 Technique One Second Technique 16 kg 542 g = 16,542 kg

16 kg 542 g ÷ 6 = 2 kg 757 g

= 2,757 kilos

Division of Capability Items:

We will divide the capability measurement items l and ml right into a quantity like abnormal numbers.

1. Divide 132 ℓ 64 dℓ by 8

64 dℓ = 6.4 ℓ

132 ℓ 64 dℓ = 138.4 ℓ

Therefore, 138.4 ℓ ÷ 8 = 17.3 ℓ

2. Divide 60 l 750 ml by 5

 Answer: When measurements are given as a mixture of two items, we first convert the bigger unit to the smaller unit after which divide. 60 l 750 ml = 60 l + 750 ml = 60000ml + 750ml = 60750 ml Now divide 60750 by 5 60750 ÷ 5 = 12150ml = 12000ml + 150ml = 12 l 150 ml

So 60 l 750 ml ÷ 5 = 12 l 150 ml

3. Divide 717 l 32 ml by 8

717 l 32 ml = 717000 ml + 32 ml

= 717032 ml

Due to this fact, 717 l 32 ml ÷ 8 = 89629 ml

= 89 l 629 ml

Questions and Solutions on Multiplication and Division in Items of Measure:

1. Multiply the next metric lengths.

(i) 7 by 16 m

(ii) 70 dm 4 cm by 24

(iii) 10 to 22 km

(iv) 84 km by 560 m 51

(v) 34 cm by 25

(vi) 48 cm 9 mm by 62

(vii) 26 m 24 cm 30

(viii) 80 m 5 cm 10

Solutions:

one. (i) 112 meters

(ii) 1689 dm 6 cm

(iii) 220 km

(iv) 4312 km 560 m

(v) 850cm

(vi) 3031cm 8mm

(vii) 78 m 720 cm

(viii) 800 m 50 cm

2. Multiply the next:

(i) 8 kg 225 g × 12

(ii) 12 km 450 m × 17

(iii) 7 kl 3 hl 4 branches × 6

(iv) 5 m 4 dm 8 cm 9 mm × 11

(v) 45 m 28 cm × 8

(vi) 115 kg 25 g × 14

2. (i) 98.7 kilos

(ii) 211.65 km

(iii) 44.04 kl

(iv) 60,379 m

(v) 362.24 meters

(vi) 1610.35 kg

3. Divide the next metric lengths.

(i) 6 to 240 km

(ii) 14 km by 580 m 12

(iii) 18 by 36 m

(iv) 50 cm 7 by 4 mm

(v) 8 by 72 m

(vi) 62 m 8 cm 4 by

Solutions:

3. (i) 40 km

(ii) 1 km 215 m

(iii) 2m

(iv) 7 cm 2 mm

(v) 9m

(vi) 15 m 52 cm

4. Divide the next:

(i) 40 km 320 m ÷ 5

(ii) 85 m 67 cm ÷ 13

(iii) 12 kg 264 g ÷ 12

(iv) 13 l 4 dl 8 cl 2 ml ÷ 9

(v) 116 km 280 m ÷ 12

(vi) 2 kg 800 g ÷ 14

4. (i) 8,064 km

(ii) 6.59m

(iii) 1,022 kg

(iv) 1,498 liters

(v) 9.69 km

(vi) 0.2 kg

5. Remedy the given:

(i) 56 km × 32

(ii) 32 km 124 m × 4

(iii) 30 m 75 cm ÷ 15

(iv) 47 cm 6 mm ÷ 20

(v) 66 dm 3 cm × 61

Solutions:

5. (i) 1792 km

(ii) 128 km 496 m

(iii) 2 m 5 cm

(iv) 23cm 8mm

(v) 4044 dm 3 cm

6. Multiply the next Metric Capability Measures:

(i) 5 l 750 ml × 4

(ii) 12 l 125 ml × 22

(iii) 13 l 124 ml × 10

(iv) 14 l 120 ml × 7

(v) 44 l 85 ml × 15

(vi) 18 l 33 ml × 51

Solutions:

6. (i) 23 liters

(ii) 266 l 750 ml

(iii) 131 l 240 ml

(iv) 98 l 840 ml

(v) 661 l 275 ml

(vi) 919 l 683 ml

7. Divide the next metric Capability measurements.

Ron, Sam, Mary and Jack got jars of various sizes. They had been all requested to fill a 1 liter can utilizing their jars. Learn how many instances they every have to fill their jars and pour them into their cans.

Solutions:

7. (i) 2 instances

(ii) 5 instances

(iii) 10 instances

(iv) 20 instances