# Time Addition and Subtraction | Time Measurement Process We’ll discover ways to add and subtract time models.

1. Add 25 minutes 45 seconds and quarter-hour 25 seconds.

 Add the seconds first 45 + 25 = 70 seconds Convert 70 seconds to minutes and seconds 70 seconds = 60 seconds + 10 seconds Transfer 1 minute to the minute column and kind 10 within the seconds column

So 25 minutes 45 seconds + quarter-hour 25 seconds = 41 minutes 10 seconds

3. Add 9 months 25 days 21 hours and seven months 20 days 13 hours. Reply: 17 months 16 days 10 hours Step I: add hours 21 + 13 = 34 hours = 24 hours + 10 hours = 1 day 10 hours Step II: Write 10 below the hour and transfer 1 to days. Step III: Add the times. 1 + 25 + 20 = 46 days = 30 days + 16 days = 1 month 16 days Step IV: Write 16 below days and transfer 1 to months. Step V: add months one +9 +7 = 17 months summer season 17 below the moon

2. Add 5 weeks 4 days and 4 weeks 5 days First day addition, 4 + 5 = 9 days Convert 9 days to weeks and days 9 days = 7 days + 2 days = 1 week and a pair of days Transfer 1 to the week column and write 2 to the day column.

So 5 weeks 4 days + 4 weeks 5 days = 10 weeks 2 days

3. Subtract 18 minutes 29 seconds from 24 minutes 15 seconds first subtraction second Since we won’t subtract 29 from 15, we borrow 1 minute. So 15 + 60 = 75 seconds 75 – 29 = 46 seconds Write 46 within the seconds column Now subtract the minutes 23 – 18 = 5 minutes, write 5 within the minutes column

Due to this fact, 24 minutes 15 seconds – 18 minutes 29 seconds = 5 minutes 46 seconds

4. Subtract 7 years 6 months from 8 years 3 months Subtract the months first We borrow and subtract 1 12 months, 16 – 6 = 9 months Kind 9 within the Months column and now subtract 7 – 7 = 0 Kind 0 within the Years column.

So 8 years 3 months – 7 years 6 months = 9 months

1. Subtract 6 hours 40 minutes from 8 hours 55 minutes

 Step I: Subtract the minutes. 55 – 40 = quarter-hour Step II: Subtract the hours. 8 – 6 = 2 hours Reply: 2 hours quarter-hour

2. Subtract 10 hours 50 minutes from 12 hours 45 minutes. Reply: 1 hour 55 minutes Step I: We will not subtract 50 minutes from 45 minutes. So borrow 1 hour from 12 hours. 1 hour = 60 minutes 60 + 45 = 105 minutes Step II: Subtract the minutes. 105 – 50 = 55 minutes Write 55 below the minute. Step III: 12 – 1 = 11 hours left as hours Step IV: Subtract the hours. 11 – 10 = 1 hour Step V: Write 1 below the clock.

Time Addition and Subtraction Questions and Solutions:

 one. Hour Minute 30 20 + 20 05

 2. Hour Minute 45 48 + 10 12

 3. day Hour 33 20 + 45 14 + 50 16

 4. Weeks day 32 4 + 10 6 + 48 5

 5. Hour Minute second 17 42 30 + 12 36 20 + 15 50 50

 6. 12 months months 56 10 + 43 05 + 17 eleventh

II: Take away the next.

 one. Hour Minute second 16 30 20 – 15 20 50

 2. Hour Minute second 13 23 43 – 10 22 32

## You could like these

• ### Multiplication and Division in Items of Measure | metric system

We’ll study to multiply and divide models of measure. We do the multiplication and division as we do for decimals: 1. We multiply 12 km 56 m by 7. Answer: 12 km 56 m = 12,056 m So 12,056 × 7 = 84.392 km 12

• • • • • ### Elapsed Time | What’s Elapsed Time? | Arithmetic Elapsed Time | fifth grade

Typically we wish to know the length of an exercise. If we all know the beginning and finish time, we are able to calculate the elapsed time or the elapsed time. For instance, if the bus leaves at 9:00 within the morning and arrives in school at 9:30 within the morning, the time it takes for the bus to achieve college

• • ### Multiplication and Division of Time |Week|Day|Hour|Minute|Second

We’ll discover ways to multiply and divide time models. 1. We multiply 9 hours and 10 minutes by 6 Answer: First we multiply the minutes 10 × 6 = 60 minutes = 1 hour We transfer from 1 hour to the hour column and write 0 within the minute column. Now multiply the hours, write 9 × 6 + 1 = 55 55

• • • ### Time Items Worksheet | Questions About Time Measurement Items

Within the time models worksheet, all graders can apply the unit inquiries to measure time. This train sheet on models of time has totally different models resembling seconds, minutes, hours, days, weeks, months and years that may be utilized by college students to get extra concepts.

• • • • 